Sidebar

2024-10-10 17:30

SBU observatorijaŠiemet sukanka 105 metai, kai buvo atkurtas Rusijos imperijos uždarytas Vilniaus universitetas ir du dešimtmečius gyvavo su Stepono Batoro vardu (SBU). Šia proga Istorijos fakultetas ir Vilniaus universiteto muziejus kviečia į pokalbį - diskusiją.

Diskutuos VU Istorijos fakulteto mokslininkės doc. dr. Loreta Skurvydaitė ir dr. Inga Leonavičiūtė, Vilniaus universiteto muziejaus istorikės Agnė Poškienė ir Julija Jonušaitė. Moderuos VU bibliotekos komunikacijos specialistė Nijolė Bulotaitė.

Data: Spalio 10 d., 17.30 val.

Vieta: VU Idėjų observatorija (M. K. Čiurlionio g. 29)

 Facebook

 1919 m. Vilniuje atkurtas lenkiškasis universitetas buvo senojo Vilniaus universiteto tradicijos tęsėjas. Šis Universiteto tarpsnis tiek iš visuomenės, tiek iš profesūros, tiek iš absolventų yra sulaukęs įvairiausių jo svarbos įvertinimų ir prilyginimų. Tai ir „paskutinė senosios Lietuvos ir Vilniaus didybės liekana“ (Walerianas Meysztowiczius), tai ir „mūsų Vilniaus Vavelis“ (Ferdynandas Ruszczycas), tai ir Universitetas, kuris „Vilniui buvo kažkas panašaus, kas Britų karūną anglui“, o „būti jo profesoriumi reiškė daugiau nei turėti kunigaikščio mitrą“ (Antonis Gołubiewas). Ir buvo „tikra palaima, jeigu likimas kam nors lėmė mokytis ir studijuoti tokiame mieste, koks buvo Vilnius“ (Czesławas Miłoszas).

Ir tik atsikūręs Vilniaus universitetas buvo numatęs, kad čia atsiras Observatorija „geriausia, kuri egzistuoja šioje Europos dalyje“, ir kuri „atgaivins Počobuto tradiciją“ (Michałas Siedleckis). Šio darbo ėmėsi į Vilnių atvykęs astronomas prof. Władysławas Dziewulskis. Nors naujas observatorijos kompleksas kūrėsi jau naujoje vietoje ir susidūrė su nemenkais iššūkiais, tačiau tai nesutrukdė tapti svarbiu astronomijos mokslo centru tuometinėje Lenkijoje.  

Dar visai neseniai šis Vilniaus universiteto istorijos tarpsnis buvo laikomas Lietuvai svetimu, neretai net atiduodamas Lenkijai, taip formuojant dirbtinį pertrūkį Universiteto istorijoje. Taigi, ką SBU šiandien reiškia mums, kaip jį vertiname, kokius jo paveldo ženklus matome Vilniuje? Ką mena naujam gyvenimui atgimusi Observatorija? Kviečiame susirinkti, pasikalbėti ir padiskutuoti apie tai. 

Diskusija organizuojama 2024 metų Vilniaus miesto savivaldybės biudžeto lėšų skyrimo Vilniaus miesto istorijos tyrėjų stipendijai gauti (temos „Vilniaus universiteto atkūrimas 1919 m.: tarp Vyčio ir Erelio“ ir „Vilniaus Stepono Batoro universiteto astronomijos observatorijos komplekso kūrimo raida 1919–1939 m.“) programos pagrindu.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos