Sidebar

IF fakultetasLiepos 1–5 d. Vilniaus universiteto (VU) erdvėse jau antrą kartą vyks VU Istorijos fakulteto, Kembridžo universiteto Geopolitikos centro Baltijos šalių universitetų tinklo ir Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnybos kartu organizuojama vasaros mokykla „Didžiųjų galių konkurencija ir nacionalinė Lietuvos valstybė XX a. pradžioje“ („Great powers competition and national state of Lithuania in the first half of XX century“).

„Vilniaus ir Kembridžo universitetų vasaros mokykla yra kelerius metus besitęsiančio abiejų universitetų bendradarbiavimo rezultatas. Džiaugiamės, kad Baltijos regionas ir Lietuva sulaukia vis didesnio Kembridžo universiteto akademinės bendruomenės dėmesio. Pagrindinis mokyklos tikslas – suteikti erdvę lietuvių ir britų tyrėjams dalintis patirtimi Baltijos regiono tyrimų lauke ir stiprinti akademinius ryšius. Mokykloje dalyvaus abiejų universitetų dėstytojai, magistrantūros ir doktorantūros pakopų studentai“, – teigia vasaros mokyklos organizatorius dr. Kęstutis Kilinskas.

Numatyta plati vasaros mokyklos renginių programa: akademiniai pranešimai, ekskursijos Vilniuje, Kaune bei Elektrėnuose esančiuose muziejuose ir istoriniuose objektuose, apskritojo stalo diskusija apie šiandienius saugumo iššūkius Baltijos valstybėse, surengta bendradarbiaujant su Užsienio reikalų ministerija, priėmimas Didžiosios Britanijos ambasadoje Vilniuje.

Daug dėmesio mokykloje bus skiriama Lietuvos ypatingajame archyve saugomiems dokumentams.„Vasaros mokyklos dalyviams Lietuvos ypatingajame archyve bus surengtos dirbtuvės, kur jie susipažins su archyve saugomais fondais, KGB veikla, susijusia su Didžiosios Britanijos vykdytomis žvalgybinėmis operacijomis regione, taip pat su Lietuvoje ir Vakarų šalyse remiantis Ypatingojo archyvo bylomis parengtomis publikacijomis“, – sako vasaros mokyklos organizatorė ir Lietuvos vyriausioji archyvarė dr. Inga Zakšauskienė.

Vasaros mokyklos diskusijose dalyvaus ir pranešimus skaitys dr. Antanas Terleckas, dr. Stewen Ward, buvęs Didžiosios Britanijos vidaus reikalų sekretorius Charles Clark, buvusi Didžiosios Britanijos ambasadorė Izraelyje ir Estijoje Sarah Squire, Istorijos fakulteto dekanė dr. Loreta Skurvydaitė, Didžiosios Britanijos sausumos kariuomenės idėjų kalvės atstovai ir kt.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos