Sidebar

Nuotr. karpymasPrasidėjus Europos futbolo čempionatui (UEFA) ir vis dar besidžiaugiant Vilniaus universiteto (VU) futbolininkų iškovotu sidabro medaliu 39-osiose Suomijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos žaidynėse (XXXIX SELL) ir sezono pergale Lietuvos studentų futbolo lygoje (LSFL), VU Istorijos fakultetas pristato kitokias svajonių komandas. Žinomi Istorijos fakulteto dėstytojai subūrė vienuolikos ryškiausių įvairių sričių ar istorinių asmenybių komandas ir išdėstė jas futbolo aikštelėje. 

VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas, dr. Norbertas Černiauskas, doc. Eligijus Raila, lekt. Andrius Grodis, prof. Marija Drėmaitė ir prof. Alfredas Bumblauskas prisiėmė vyriausiojo trenerio vaidmenį – išdėliojo futbolo aikštelėje savo žaidėjus ir paaiškino savo pasirinkimus.

VU rektoriaus FK „Europos unija“

VU rektorius, istorikas prof. R. Petrauskas, kaip užkietėjęs futbolo aistruolis, subūrė komandą ne iš LDK valdovų, o iš Europos futbolininkų, kuriuos jam teko matyti jaunystėje per televizorių ar gyvai. Rektorius pripažįsta, kad tokios komandos negalėjo būti nei chronologiniu, nei geografiniu požiūriu, bet šie žaidėjai pirmiausia šovė į galvą pamėginus prisiminti, ką jam teko matyti ekrane ar stadione.

Rektoriaus prisiminimų komandos vartininkas – Vaclovas Jurkus. Tai nedidelio ūgio legendinio Vilniaus „Žalgirio“ vartų sargas, kuris, anot prof. R. Petrausko, ant linijos reaguodavo tobulai. VU kapitonas nusprendė į kiekvieną poziciją įtraukti po vieną lietuvį.

„Gynėjai – italai, kurie ir tampa čempionais dėl savo gynybos, gražuolis Paolo Maldini ir visada užtikrintas Franco Baresi, efektyvusis vokietis Philippas Lahmas ir atletiškas ilgaplaukis, dabartinis VU rinktinės treneris Rimantas Turskis“, – sako VU rektorius.

Rektoriui sunku atskirai išskirti saugus ir puolėjus. Jo komandoje šias pozicijas užimtų olandas Arjenas Robbenas – jį rektorius atsimena kaip žaidėją, kuris krašte žaisdamas iš esmės viena koja buvo pajėgus apeiti bet ką. Taip pat šioms pozicijoms priskirtas prancūzų mąstytojas Zinedine’as Zidane’as ir, pasak prof. R. Petrausko, visų laikų lėčiausias, bet ir techniškiausias „Žalgirio“ saugas – Stanislovas Danisevičius.

„Dar ispanas Xavi, olandas Marco van Bastenas (jo įvartis į sovietų vartus 1988 m. vasarą pradėjo Sąjūdį) ir prancūzas, aikštės dirigentas (gal būtų geras EU parlamentaras, jei išmoko pamokas) Michelis Platini“, – pristato savo istorinių Europos žvaigždžių komandą VU rektorius prof. R. Petrauskas.

IFK „Strategai“

Savo komandą dr. N. Černiauskas surinko iš Lietuvos istorijos karo vadų. Vartininku ir komandos kapitonu istorikas paskyrė partizanų vadą Joną Žemaitį-Vytautą. Gynėjų pozicijose – kunigaikštis Kęstutis, Tadas Kosciuška, Silvestras Žukauskas ir Jokūbas Jasinskis. Karo vadų komandos saugai – Kristupas Radvila Perkūnas, Vytautas Didysis, Zigmantas Sierakauskas ir Lietuvos oro pajėgų pradininkas Antanas Gustaitis. Puolėjų pozicijose trenerio dr. N. Černiausko nurodymu žaistų kunigaikštis Algirdas ir Salaspilio mūšio nugalėtojas – Jonas Karolis Chodkevičius.

„Labai svarbu turėti visko mačiusį ir patyrusį vartininką, net ir didžiausią spaudimą gebančius atlaikyti gynėjus, strateginį mąstymą turinčius ir rizikuoti nebijančius saugus ir 100 proc. progas realizuojančius puolėjus“, – pagrindžia savo pasirinkimus ir išdėstymą istorikas.

Norbertas Cerniauskas Justinas Auskelis 1

Garsiausi Lietuvos istorikai

Doc. E. Raila savo komandą sudarė iš garsiausių Lietuvos istorikų. Į vartus jis pastatė Edvardą Gudavičių, sugebantį atmušti klastingiausius istoriografinius kamuolius. Gynėjai šioje istorikų komandoje yra Augustinas Janulaitis, Ignas Jonynas, Konstantinas Jablonskis ir Juozas Jurginis. Pasak doc. E. Railos, jie yra griežtai pozityvistinio braižo žaidėjai, kurių pavardės prasideda J raide.

„Saugai – Motiejus Strijkovskis, Albertas Kojalavičius-Vijūkas, Simonas Daukantas ir Teodoras Narbutas – žaidėjai, turintys kūrybinę vaizduotę. Puolėjai – Adolfas Šapoka, Zenonas Ivinskis – žaidėjai, išugdyti čekų, švedų ir vokiečių treniruočių metodikos“, – savo „Herodotų“ komandą pristato vyr. treneris doc. E. Raila.

Tarpukario diplomatai

Daugkartinio VU Istorijos fakulteto metų dėstytojo A. Grodžio komanda sudaryta iš Lietuvos tarpukario diplomatų. Į vartus jis pastatė Magdaleną Avietėnaitę, į centro gynėjų pozicijas paskyrė Dovą Zaunių ir Jurgį Šaulį, į krašto gynėjų pozicijas – Bronių Kazį Balutį ir Petrą Klimą.

Pasak A. Grodžo, P. Klimas politiniame spektre buvo centro kairėje ir per visą tarpukarį gynė Lietuvos teisę į Vilnių. Istorikas gynėjais parinko tuos diplomatus, kurie Lietuvos diplomatinėje tarnyboje išbuvo visą arbą beveik visą nepriklausomybės laikotarpį. Krašto saugai A. Grodžio komandoje yra Oskaras Milašius, Juozas Urbšys ir Tomas Naruševičius, o Ernestas Galvanauskas – saugas, vidurio aikštės žaidėjas playmaker, kuris sukūrė sąlygas didžiausiai Lietuvos diplomatinei pergalei – Klaipėdos prijungimui.

Istorikas diplomatų komandos sudėtį užbaigia puolėjais: „Augustinas Voldemaras būtų centro puolėjas. Nepriklausomai nuo tarptautinės politinės konjunktūros visada savo smūgiais terorizuodavo europinę diplomatiją. Stasys Lozoraitis taip pat puolėjas.“

Garsiausi Lietuvos architektai

Architektūros istorikė prof. M. Drėmaitė subūrė komandą iš garsiausių Lietuvos architektų. Jos vartininkas – ne kas kitas, o  Laurynas Gucevičius, kuris, pasak istorikės, yra tvirtas kaip Vilniaus katedros kolonos. Į gynėjų pozicijas profesorė paskyrė Lietuvą sumūrijusį bauhauzininką (bauhauslerį) Vladą Švipą, solidžius tarpukario architektūros ramsčius Vladimirą Dubeneckį ir Mykolą Songailą. Taip pat gynėju ji pasirinko Vilniaus ir Kauno gynybos bokštą ir komandinės dvasios palaikytoją – Algirdą Kaušpėdą.

Prof. M. Drėmaites architektų komandos gynėjai – playmakeriai: elegantiškus derinius projektuojantys broliai dvyniai Algimantas ir Vytautas Nasvyčiai. Kiti saugai – Vytautas Landsbergis-Žemkalnis, šimtą metų organizavęs Lietuvos architektūrinį žaidimą ir statybų aikštelės filosofas Vytautas Brėdikis.

„Puolime – nedidukas ir vikrus, greitai priimantis sprendimus Gediminas Baravykas bei veržlusis Rolandas Palekas. Deja, dėl perdėto individualizmo į komandą nebuvo įtrauktas Arno Funkas. Jis pastebėtas žaidžiantis tenisą su baltais šortais“, – užbaigia savo pergalių statytojų komandą istorikė.

Garsiausi Lietuvos žemaičiai

Prof. A. Bumblausko komanda atstovauja Žemaitijai ir yra sudaryta iš garsiausių žemaičių. Vartuose – Vydūnas. Gynyboje – Kazimieras Semenavičius, Jonas Chodkevičius, Juozapas Pilsudskis ir Leiba Zyvas – „atominis vekselis“.

Saugų pozicijose žemaičių komandoje žaidžia Stanislovas Narutavičius, Simonas Daukantas, Vykintas ir iš karo vadų – strateginį atsitraukimą padaręs Vytautas.

Puolimui vadovauja „Strategų“ komandos puolėjas Jonas Karolis Chodkevičius ir Lietuvos blaivintojas – Motiejus Valančius.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos