Sidebar

ekssppedicija sventikaiKeli žodžiai apie tai, kas vyksta Šventininkuose (tuose, kur prie Kruonio, Kaišiadorių r.).

Į Lenkiją tiesiamas magistralinis dujotiekis bus klojamas per vakarinį, dabar jau uždurpėjusį, Kalvių ežero galą. Ežero krantuose buvo gausu priešistorinių gyvenviečių, jų liekanas prieš statybos darbus kasinėja net trijų mokslo tyrimų institucijų (VU, LII ir KU) archeologinės ekspedicijos. Vilniaus universiteto ekspedicija kasinėja šiaurinį ežero krantą Šventininkų kaime.

Ketiname iškasti beveik 50 m ilgio ir 14 m pločio ruožą, apimantį ežero pakrantę ir kalvą greta jos. Šioje vietoje gyventa ne kartą – randame daug akmens amžiaus radinių, datuojamų vėlyvuoju mezolitu (6 tūkst. pr. Kr.), vėlyvuoju neolitu (3 tūkst. pr Kr.), pasitaiko geležies amžiumi datuojamos brūkšniuotosios ir grublėtosios keramikos. Surastus radinius, grunto mėginius ir kitą tyrimų metu surinktą medžiagą numatome tirti įvairiose VU laboratorijose.

Tyrimams vadovauja archeologė Agnė Žilinskaitė, jai padeda archeologai Mindaugas Pilkauskas, Džiugas Brazaitis ir Tauras Poška. Ekspedicijoje dirba šaunus būrys jaunimo, dalyvauja bei praktiką atlieka ir Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto Archeologijos katedros II kurso studentai.

Viliamės, kad tyrimai bus įdomus ne tik archeologams profesionalams, bet visiems, besidomintiems seniausia mūsų krašto praeitimi! 

Kviečiame sekti ekspedicijos eigų ir susipažinti su jos dalyviais: https://www.facebook.com/sventininkai2020/

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos