Sidebar

Sido parama2019 m. JAV lietuvis Juozas Sidas Vilniaus universiteto Istorijos fakultetui skyrė 14500 eurų paramą istorijos mokslo ir studijų stiprinimui. Šia parama puoselėjamas Juozo Sido dėdės, žymaus tarpukario Lietuvos politinio veikėjo, diplomato Vaclovo Sidzikausko (1893–1973) atminimas. Dalis dovanotų lėšų panaudota mokslo publikacijų vertimui ir kalbiniam redagavimui, siekiant stiprinti tyrimų tarptautiškumą ir sklaidą. Paremtas 10 mokslo straipsnių, vienos monografijos ir vieno interneto puslapio vertimas ar redagavimas. Publikacijos pasirodė ar turėtų pasirodyti Airijos, JAV, Lenkijos, Norvegijos, Prancūzijos ir kitų šalių leidiniuose. Iš šių lėšų skirta ir Vaclovo Sidzikausko premija už istorijos tyrimus (mokslininkų skatinimas už mokslo pasiekimus). 2019 m. premija įteikta prof. dr. Arūnui Streikui už monografiją Minties kolektyvizacija: cenzūra sovietų Lietuvoje.

Svarbesni finansuoti darbai:
Interneto puslapis Radvilų mauzoliejus Nesvyžiaus Dievo Kūno bažnyčioje. Tyrimai = The Radziwiłł Mausoleum in Nesvizh. Research (sudarytojas doc. dr. Salvijus Kulevičius; prieiga www.nesvyziausmauzoliejus.if.vu.lt). Lietuvių ir anglų kalbomis pristatomi 2016–2017 m. Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto ir kitų institucijų mokslininkų, paveldo specialistų vykdyti ir didelio visuomenės susidomėjimo susilaukę kunigaikščių Radvilų palaikų ir įkapių Nesvyžiaus Dievo Kūno bažnyčioje (Baltarusija) tyrimai.

Kolektyvinė monografija Naratyvų labirintuose: Lietuvos ir Ukrainos muziejų patirtys ir У лабiринтах наративiв: досвiд музеïв Литвы i Украïни (projekto vadovė doc. dr. Rūta Šermukšnytė). Lietuvių ir ukrainiečių kalbomis išleistoje knygoje pristatomas bendras Lietuvos ir Ukrainos mokslininkų tyrimas (12 autorių), analizuojantis didžiųjų ir alternatyvų naratyvų bei visuomenės transformacijos iš sovietinės į posovietinę raiškas Lietuvos ir Ukrainos muziejuose.
Juozas Sidas Vilniaus universiteto Istorijos fakultetui paramą nuolat skiria nuo 2017 m.
Nuoširdžiai dėkojame Mecenatui už paramą ir suteiktas galimybes.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos